Oedeem
Een (lymf)oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Er bestaan twee soorten lymfoedeem: primair en secundair.
Primair lymfoedeem heeft geen eenduidige oorzaak. Het kan veroorzaakt zijn door ontwikkelingsstoornissen in het lymfestelsel en het kan erfelijk of niet-erfelijk zijn. Lymfevaten kunnen verminderd of niet voldoende aangelegd zijn en er zijn ook andere oorzaken.
Drie vormen van primair lymfoedeem:
-
Congenitaal lymfoedeem: treedt op vóór het 1e levensjaar.
-
Lymphoedema preacox: treedt vaak op rond de puberteit, maar in ieder geval vóór het 35e levensjaar en komt vooral voor bij vrouwen.
-
Lymphoedema tarda: ontstaat na het 35e levensjaar.
-
Congenitaal primair lymfoedeem ofwel de erfelijke ziekte van Milroy. Bij de ziekte van Milroy zijn de lymfevaten normaal aangelegd, maar is er sprake van een abnormale functie van de initiële lymfecapillairen, waardoor er geen interstitieel vocht kan worden opgenomen.
-
KIF11 mutatie: kan leiden tot een primair lymfoedeem bij baby’s en jonge kinderen aan hun voeten en onderbenen.
Secundair lymfoedeem
Dit komt vaker voor dan primair lymfoedeem en ontstaat door een beschadiging van het lymfesysteem (lymfevaten en/of lymfeknopen, meestal onherstelbaar). Deze beschadiging kan optreden door bijvoorbeeld een complicatie na een oncologische behandeling, infecties, huidziekten, trauma, infiltratie van maligne cellen, complicatie bij chronische veneuze insufficiëntie (CVI), lang bestaand overgewicht, immobilisatie, medicatie en dependency. Wereldwijd is filariasis de belangrijkste oorzaak (parasitaire infectie). In Nederland ontstaat secundair lymfoedeem vaak na oncologische ingrepen, recidiverende erysipelas (wondroos) en langdurig bestaande chronisch veneuze insufficiëntie (CVI).
-
Blokkade
-
Posttraumatisch lymfoedeem: operatie, infectie, etc.
-
Postoperatief lymfoedeem: na een operatie
-
Obstructie ten gevolge van tumorgroei. De tumor kan dusdanig uitgroeien dat er een blokkade ontstaat.
-
Straling (radiotherapie).
-
Medicatie: van bepaalde medicatie is bekend dat het lymfoedeem kan veroorzaken.
Heeft u of uw kind last van (lymf)oedeem? Wij kunnen u daarvoor behandelen. Als u een afspraak maakt bij ons maakt, vindt eerst een gratis en vrijblijvend intakegesprek plaats waarin de huidtherapeut een huidtherapeutische onderzoek uitvoert en alle behandelingen met u bespreekt. Samen met u wordt de geschiktste behandelmethode gekozen.